Als je bij ons een site of applicatie laat maken dan gaat er een designer met u in gesprek over de user experience (UX) en user interface (UI) van je project. Deze termen worden vaak gebruikt door designers en spelen een cruciale rol in het proces van softwaredevelopment en dus ook van webdevelopment in het bijzonder. Maar wat houden deze termen eigenlijk precies in en belangrijker nog, wat is het verschil? In dit blog vertellen we je hier graag meer over.
Wat is UX?
UX is de afkorting voor User Experience, in goed Nederlands ook wel gebruikerservaring genoemd. Zoals de naam het doet vermoeden draait gebruikerservaring om het design en dus het ontwerp van een website die prettig te gebruiken is. De uitstraling van een ontwerp is daaraan ondergeschikt omdat het ontwerp in eerste instantie goed moet aansluiten bij de wensen en kennis van je doelgroep. We bedoelen hiermee dat de gebruiker van je website of applicatie op een natuurlijke manier door de website kan klikken en dat keuzes logisch aanvoelen. Hoe beter de UX in elkaar steekt, hoe sneller de website of applicatie erin slaagt om de verwachtingen van de gebruiker te vervullen, en dus hoe meer die oplevert. Een belangrijk detail is bovendien dat zoekmachines steeds meer letten op de gebruiksvriendelijkheid; daarom is het ook vanuit SEO-perspectief uiterst belangrijk om hier rekening mee te houden.
De manier waarop de user experience getest kan worden is verschillend per project. Vaak wordt er begonnen met het uitwerken van wireframes. Wireframes kun je zien als een paginaschema of schermblauwdruk, een visuele gids die de basis van een website weergeeft. Deze wireframes kunnen met programmatuur omgezet worden tot klikbare prototypes. Wij gebruiken hiervoor Figma. In dit prototype kan de gebruiker klikken door zijn “website” zonder dat er ook maar een enkel design is gemaakt, wat als voordeel heeft dat aanpassingen makkelijker zijn door te voeren voordat er veel tijd en geld in het design wordt gestopt. Bovendien kun je alvast aanvoelen of de “flow” van het product naar wens werkt nog voordat de website of applicatie wordt opgeleverd.
Wat is UI?
UI is de afkorting voor User Interface, ofwel de gebruikersomgeving. Naast een goede focus op UX heeft een website ook altijd een goede UI nodig. Dit is het sausje dat over de gemaakte wireframes wordt gegoten om de site of applicatie zijn eigen stijl te geven. Het doel van user interface is om de gebruikerservaring prettiger en vriendelijker te maken. Denk aan de kleurstelling, type en het formaat van knoppen, filmpjes, het gebruik van afbeeldingen, you name it. User interface is daarnaast niet alleen het ontwerp, maar ook het functioneren van alle elementen binnen het design. De focus ligt bij UI dus puur op de interface die ontwikkeld wordt.
Waar er bij user experience een prototype wordt gebouwd zodat de klant dit kan testen is bij user interface de samenwerking tussen klant en een designer veel meer van belang. Uiteindelijk is het doel van UI om de wow-factor te vinden. Dit lukt het beste als de opdrachtgever al een duidelijk beeld heeft van welke uitstraling de website of webshop moet hebben. Moet de website gezelligheid uitstralen? Of zie je liever een strak no-nonsense design? Voorbeelden helpen en daarom raden we altijd aan om enkele voorbeelden aan te leveren zodat we een idee hebben welke uitstraling een klant wil nastreven.
De één kan niet zonder de ander
Samen vormen UI en UX de basis voor elk stukje software, inclusief websites. UI zonder UX voelt alsof je een tekening maakt zonder na te denken wat het uiteindelijke plaatje moet worden. Tegelijk is UX zonder UI als een kleurplaat, de lijntjes zijn er, maar alleen een echte artiest kan er kunst van maken. Daarom is het belangrijk dat beide facetten behandeld worden in een ontwerpproces. Voor ons betekent dit dat we doorgaans starten met de user experience zodat de juiste lijnen worden uitgezet, om daarna door te pakken met user interface om het plaatje compleet te maken.
Bij Omines begeleiden we trajecten van A tot Z. Samen met de opdrachtgever beginnen we met het maken van een plan waarna onze designer de nodige wireframes zal uitwerken om de gebruikerservaring te optimaliseren. Zodra dit helemaal naar wens is gaan we in samenwerking op zoek naar de juiste sfeer die bij de website of applicatie past om zo de gebruikersomgeving op en top te maken. Want zoals je net hebt gelezen: pas met de juiste combinatie van de nodige UI en UX komt je website, webshop of applicatie pas echt tot zijn recht.
Benieuwd naar enkele van onze designs? Bekijk dan gerust onze cases en neem vooral contact op voor een vrijblijvend gesprek!