Smart mobility: Parkeren is meer dan een paar meter vrije ruimte

Het is alweer even geleden, maar toen we in 2013 begonnen met het parkeermanagementsysteem voor Park & Fly op Eindhoven Airport was het doel relatief simpel: zo efficiënt mogelijk een beperkte hoeveelheid ruimte volplannen. Slimme algoritmes en big data maken echter zó veel meer mogelijk. Sinds 2016 startte onze samenwerking met TOOGETHR en inmiddels wordt het parkeermanagementsysteem op een groot aantal locaties in Nederland ingezet! Van poorten en slagbomen tot smartboxen, toetsenbordterminals en mobiele internetverbindingen. We regelden het allemaal.

Smart mobility
  • Koppeling parkeersystemen
  • Optimalisatie benutbare ruimte
  • Zorgeloos beheer parkeerlocatie
  • Installatie van soft- en hardware

Informatie is de sleutel

Bij ieder smart systeem staat of valt de slimheid met het veilig en verantwoord verwerken van de grote hoeveelheden data. Een uitgebreide rechten- en rollenstructuur draagt er zorg voor dat de vaak privacygevoelige data rondom mobiliteit niet in verkeerde handen valt. Tegelijk zorgt geanonimiseerde analyse voor de stuurinformatie waarop degelijk beleid gevormd kan worden door de exploitanten van de faciliteiten.

Smart Stuff makes Smart Parking

Klassieke parkeersystemen denken in klassieke principes terwijl er zo veel slimmigheden mogelijk zijn om beter aan mobiliteit te werken. Waarom staat een parkeerplaats twee weken leeg als de vaste gebruiker op vakantie is? Waarom kan ik daar niet parkeren als ik in de supermarkt ernaast moet zijn?

De grenzen tussen betaald parkeren, bedrijfsparkeren, kortparkeren en ga zo maar door vervagen in de wereld van Smart Mobility tot abstracte concepten. Laat dat slimme systeem lekker zelf uitzoeken hoe de ruimte het efficiëntst gebruikt kan worden. Zo kan het parkeermanagementsysteem probleemloos gekoppeld worden aan andere parkeersystemen. Denk hierbij aan een eenvoudig parkeerterrein voor de eigen werknemers tot complexe omgevingen waar één beheerder meerdere huurders voorziet van een parkeeroplossing. Door zijn multitenant-opzet biedt dit systeem inzicht en controle in elke denkbare situatie. Het zorgt voor real-time inzicht in parkeerlocaties en optimaliseert de bezetting. Resultaat: de perfecte balans tussen parkeren en kostenefficiëntie.

Volledige cloudapplicatie in plaats van een on premises-based oplossing

Uitbreidbaarheid maakt de toepassing

Voor de uitwisseling van data en gebeurtenissen met externe systemen is het platform uitgerust met een zeer volledige JSON REST-API. Deze "Application Programming Interface" staat ontwikkelaars van gebruikers en hun toeleveranciers toe om eenvoudig de functionaliteit van het parkeersysteem uit te breiden op basis van hun eigen systemen. Zo is het bijvoorbeeld eenvoudig mogelijk om werknemersinformatie in Microsoft Active Directory te synchroniseren met de parkeerdata en het beleid uit te voeren op basis van de beveiligingsgroepen daarin.

Bel ons
Verschillende door Omines ontwikkelde mobiele (en niet mobiele) toepassingen die inhaken op de smart mobility data

Ben jij ook toe aan vernieuwing?

Ontdek wat wij kunnen doen voor jou!